Vandaag is het nieuwe maan. Én er is een zonnewende gaande; het punt waarop de zon ten opzichte van de aarde de meest zuidelijke en noordelijke positie heeft bereikt. Oftewel, het is de langste dag van het jaar. De zon doet zijn best en de weergoden beloven ons een herhaalrecept van de afgelopen weken. We genieten enorm van ons nieuwe cruiser bestaan. De tijd gaat als een raket, want de nieuwe maan dient zich dus alwéér aan. Met deze hadden we graag willen vertrekken, maar er is een bekend gezegde onder zeilers: “The plans of sailors are written in the sand at low tide”. We noteren dus een nieuw vertrekdatum in het zand…  

“Hèh, zijn we nu al bijna drie weken onderweg?”, bevraag ik mezelf hardop. Ik werk mijn agenda bij, want we hebben het – geloof het of niet – soms best druk. Vanaf dag één leven we veel meer bij de dag en die is dan dus ook zo om. De dagen worden automatisch gevuld met bootklusjes, regelwerk voor de reis, zeilen – wat soms ook onder klusjes valt – en het organiseren van bezoekjes. Nu we geen groots afscheidsfeest hebben kunnen houden, worden het veelal kwalitatieve afspraakjes als zijnde afscheid. We realiseren dat het woord ‘afscheid’ bij sommige binnen onze intimi erg zwaar valt. Het voelt voor de thuisblijvers anders dan voor ons. Voor hen is het gemis, terwijl het voor ons een groot avontuur is.

Bijschrift foto’s: We vermaken een bedkussen van de achterkajuit om het optimaal te maken. Ik meet en snij het kussen, samen met Eefje vermaken we de sloop (midden op de mosselbank m.b.v. haar naaimachine aan onze aggregaat!) en Niels zaagt de onderplaat in de nieuwe maat. Zo klaren we weer een klusje!

Midzomerfeest
Er is geen enkel land dan Zweden waar ze zo uitbundig Midzomer vieren; het is er het meest populaire feestdag van het jaar. De zomer wordt ingeluid door met z’n allen lekker te drinken, te eten en al zingend om een meiboom heen te dansen. Maar er zijn ook wat variaties op deze traditie… Mocht je er een interessante van willen ontdekken, kijk dan vooral de film Midsommar!

Misschien vieren ze in Zweden ook feest dat het vanaf nu weer wat donkerder wordt?! We bellen met onze (schoon)ouders in Zweden – en vragen of ze het ook dit jaar met alle buren gaan vieren. Ze schudden van nee; houden liever nog een beetje afstand, want… ze komen over een paar weken naar Nederland, speciaal om ons uit te zwaaien!

The plans of sailors are written in the sand at low tide

Route du soleil
Net als de vertrekdatum staat ook de route niet in steen gebeiteld. Een animatie van ons originele reisplan voor het eerste jaar kun je hier bekijken. Vanwege de maatregelen in de UK gaan we niet meer via de Zuid-Engelse kust, maar langs de Franse kust richting Spanje. Er verschijnen steeds meer positieve berichten over de recreatie en het toerisme in Frankrijk en Spanje, gevolgd door Portugal. Ook hebben we onder andere via Facebook contact met een aantal vertrekkers die daar verblijven of zojuist vanuit Nederland koers op het Zuiden hebben gezet. Het aanpassen van je planning is voor cruisers heel normaal, dus nog voor het officiële vertrek komen we al goed in het ritme terecht.

Nieuwe maan, nieuwe kans
Nu vieren we dus midzomer; op onze eigen manier. We observeren de nieuwe maan in de ochtend, absorberen de zonnewende tot deze dooft en consumeren een lekker drankje om op ons – zeer toekomstige – vertrek te proosten. Op 20 juli 2020 is er weer een nieuwe maan, wellicht is dat wel hét moment!

Mocht je onze mijlen op de voet willen volgen, dan kan dat vanaf nu ook via Polarsteps.

 

 

Share: