Scheepskas

Benieuwd naar onze kosten en verdiensten? Op deze pagina openen we letterlijk en figuurlijk onze scheepskas. Onderaan vind je nog 5 ludieke bespaartips!

Lange vakantie of onderneming?

Sinds mei 2020 leven en reizen we van ons spaargeld. Als dertigers zijn we natuurlijk niet met pensioen, dus deze levensstijl is in principe vergankelijk. Hoewel we niet volgens de maatschappelijke norm “werken” is een reis als deze weldegelijk een soort onderneming.

Onze omgeving mag dan wel steeds op een vakantiebestemming lijken, maar het is een misopvatting dat we op een lange vakantie zijn. Aan avontuur geen gebrek, maar luxe aan boord is soms ver te zoeken. We zijn continue bewust van de risico’s.

Niets is vanzelfsprekend

Overleven klinkt misschien dramatisch, maar in ons landleven hoefden we ons niet druk te maken of ons huis er nog wel zou staan als we terugkwamen van een wandeling. Met al-je-hebben-en-houden achter het anker is dat wel het geval. We staan veel dichter bij de natuur en haar elementen. Dag en nacht zijn we bezig met de veranderlijke leefomstandigheden.

Niets is dus vanzelfsprekend. Water, stroom, gas of internet? Daar moeten we moeite voor doen. Dagelijkse taken kosten veel meer tijd dan dat we gewend zijn. Technische klussen zijn tijdrovend en kostbaar. Bovendien slijt alles veel sneller vanwege uv, zout, wind en gebruik.

Kosten en verdiensten

Onze onderneming levert in principe geen geld op. Het zijn de indrukken en ervaringen die ons rijk maken. En dat delen we weer met jullie via onze FLESSENPOST!

Echter, voor niets komt de zon op. De maan overigens ook. Verder kost alles tegenwoordig geld en sinds een aantal jaar meer dan we vooraf hadden gedroomd. Met name bootonderhoud (1/3 van het budget) en vaarvergunningen (zoals het Panamakanaal). Zie kostenplaatje verderop.

Klussen en schrijven

Na twee jaar zitten we nog niet in geldnood, maar komen we wel op het punt dat we de scheepskas moeten zien te spekken. Dat doen we door óók op andere boten te klussen en artikelen te publiceren in o.a. Zeilen en wellicht via onze eigen website dmv de flessenpost.

Een sponsoring per flessenpost is geheel vrijblijvend! Uiteraard is iedere bijdrage meer dan welkom om onze reisverhalen te continueren en om Black Moon ship-shape te houden. Bovendien houden we zodoende de website advertentie-vrij. Dat leest nét wat lekkerder. Onze dank is groot!

Wil je een vrijwillige waardering in onze scheepskas achterlaten?

Trakteer ons bijvoorbeeld een…
* kopje koffie á 2 euro *
* zakje rijst á 3 euro *
* blikje bier á 5 euro *
* flesje wijn á 10 euro *

Een ander bedrag mag natuurlijk ook. Alle beetjes helpen om de onkosten te dekken en om hopelijk de wereld rond te komen.

ONLINE SCHEEPSKAS

(je wordt doorgestuurd naar Tikkie)

Hoe te betalen via Tikkie?
Stap 1: klik op bovenstaande link
Stap 2: voer een bedrag in
Stap 3: klik op + Berichtje toevoegen?
Stap 4: vul o.a. je naam in
Stap 5: kies je bank en trakteer!

Wat kost dat nou zo´n reis?

Voorafgaande de reis was ons beeld van leven op en van de zee ietwat over geromantiseerd. De boeken en artikelen die onze voorgangers schreven zijn inmiddels ver achterhaald.

Ons huishoudboekje (gemiddeld per maand):

 • 300 euro: Boodschappen
 • 200 euro: Verzekeringen (ziektekosten en W.A., geen bootverzekering)
 • 50 euro: Internet en website
 • 150 euro: Brandstof  en water (diesel, benzine, kookgas en drinkwater)
 • 200 euro: Autoriteiten/Faciliteiten (inklaren, permits, wasserette, vervoer)
 • 500 euro: Bootonderhoud
 • 100 euro: Onvoorzien/divers

Subtotaal per maand: 1.500 euro

Onverwachte kosten (van mei 2020 t/m mei 2022):

 • 600 euro: PCR testen (2020-2021)
 • 800 euro: Laptop (vervanging)
 • 600 euro: Camera (vervanging)
 • 1.000 euro: Werfklus Martinique
 • 1.500 euro: Voorzeil (vervanging)
 • 500 euro: Watermaker (2e-hands)
 • 2.500 euro: Panamakanaal (sinds 2020 in prijs verdubbeld!)
 • 500 euro: Tablet tbv navigatie (vervanging)
 • 1.500 euro: Werfklus Frans-Polynesië

Subtotaal: 9.500 euro

Totaal 2 jaar (1.500 euro x 24 maanden + 9.500 euro): 45.500 euro

5 bespaartips
 1. Vermijd toeristische plekken, zoek waar lokalen bijeenkomen. Daar is het niet alleen goedkoper, je leert ook de werkelijke cultuur kennen.
 2. Huur geen auto, maar ga met je eigen boot verschillende ankerplekjes af. Van daaruit zie je het (ei)land ook vanuit verschillende hoeken. Wil je toch wat verder het binnenland in? Probeer dan te liften, vaak levert dit ook bijzondere ontmoetingen op.
 3. Vermijd terrasjes en restaurants. Initieer een beach borrel (bring your own) in de ankerbaai. Of spreek met een andere boot af om beurtelings bij elkaar te eten.
 4. Biedt spullen of diensten via facebookgroepen voor cruisers en radionetjes aan om te ruilen of te verkopen.
 5. Maak gebruik van de natuurelementen. Laad de boordbatterijen op dmv de zon, vang je eigen vis en de meest voor de hand liggende: zeil wanneer het lekker waait!