Scheepskas

Benieuwd naar onze kosten en verdiensten? Op deze pagina openen we niet alleen letterlijk en figuurlijk onze scheepskas, maar vooral 5 ludieke bespaartips en 3 handige betaalaccounts!

Lange vakantie of onderneming?

Sinds mei 2020 leven en reizen we van ons spaargeld. Als dertigers zijn we natuurlijk niet met pensioen, dus deze levensstijl is tot vooralsnog vergankelijk. Hoewel we niet volgens de maatschappelijke norm “werken” is een reis als deze weldegelijk een soort onderneming.

Onze omgeving mag dan wel steeds op een vakantiebestemming lijken, maar het is een misopvatting dat we op een lange vakantie zijn. Aan avontuur geen gebrek, maar luxe aan boord is soms ver te zoeken. We zijn continue bewust van de risico’s en alledaagse klussen kosten veel tijd en soms ook extra geld.

Kosten en verdiensten

Onze onderneming levert in principe geen geld op. Het zijn de indrukken en ervaringen die ons rijk maken. En dat delen we weer met jullie via onze FLESSENPOST!

Echter, voor niets komt de zon op. De maan overigens ook. Verder kost alles tegenwoordig geld en sinds een aantal jaar meer dan we vooraf hadden gedroomd. Met name bootonderhoud (1/3 van het budget) en vaarvergunningen (zoals het Panamakanaal). Zie kostenplaatje verderop.

Klussen en schrijven

Om de scheepskas te spekken, klussen we ook op andere boten en schrijven we blogs en artikelen in o.a. Zeilen Magazine.

Een persoonlijke bijdrage voor onze schrijfsels zijn dan ook meer dan welkom om onze reisverhalen te continueren en om Black Moon ship-shape te houden. Bovendien houden we zodoende de website advertentie-vrij.

Wil je een vrijwillige waardering in onze scheepskas achterlaten?

Alle beetjes helpen voor wat extra wind in de zeilen om de wereld rond te komen.

ONLINE SCHEEPSKAS

*Je wordt doorgestuurd naar Tikkie. Indien de link verlopen is, kun je ook ons rekeningnummer handmatig invoeren: NL61 ABNA 0606 4843 96

Wat kost dat nou, zo´n reis?

Voorafgaande de reis was ons beeld van leven op en van de zee ietwat over geromantiseerd. De boeken en artikelen die onze voorgangers schreven zijn inmiddels ver achterhaald.

Ons huishoudboekje

  • 300 euro: Boodschappen
  • 200 euro: Verzekeringen (ziektekosten en W.A., geen bootverzekering)
  • 50 euro: Internet en website
  • 150 euro: Brandstof  en water (diesel, benzine, kookgas en drinkwater)
  • 200 euro: Autoriteiten/Faciliteiten (inklaren, permits, wasserette, vervoer)
  • 500 euro: Bootonderhoud
  • 100 euro: Onvoorzien/divers

Subtotaal gemiddeld per maand: 1.500 euro
(Let op: 
in Frans-Polynesië betaal je het twee tot drie keer zoveel voor boodschappen en internet)

Onverwachte kosten (van mei 2020 tot mei 2023):

  • 600 euro: PCR testen (2020-2021)
  • 800 euro: Laptop (vervanging)
  • 600 euro: Camera (vervanging)
  • 1.000 euro: Werfklus Martinique
  • 1.500 euro: Voorzeil (vervanging)
  • 500 euro: Watermaker (2e-hands)
  • 2.500 euro: Panamakanaal (sinds 2020 in prijs verdubbeld!)
  • 500 euro: Tablet tbv navigatie (vervanging)
  • 1.500 euro: Werfklus Frans-Polynesië
  • 5.000 euro: Vervanging Watermaker
  • 1.000 euro: stuurkwadrant reparatie
  • 2.500 euro: bijboot vervanging
  • 700 euro: buitenboordmotor vervanging

Subtotaal: 18.700 euro

Totaal 3 jaar (1.500 euro x 36 maanden = 54.000 + 18.70o euro) = 72.700 euro

5 bespaartips
  1. Vermijd toeristische plekken, zoek waar lokalen bijeenkomen. Daar is het niet alleen goedkoper, je leert ook de werkelijke cultuur kennen.
  2. Probeer in plaats van een auto te huren met je eigen boot verschillende ankerplekjes af te gaan. Van daaruit zie je het (ei)land ook vanuit verschillende hoeken. Wil je toch wat verder het binnenland in? Probeer dan te liften, vaak levert dit ook bijzondere ontmoetingen op.
  3. Vermijd terrasjes en restaurants. Initieer een beach borrel (bring your own) in de ankerbaai. Of spreek met een andere boot af om beurtelings bij elkaar te eten.
  4. Bied spullen of diensten via facebookgroepen voor cruisers en radionetjes aan om te ruilen of te verkopen.
  5. Maak gebruik van de natuurelementen. Laad de boordbatterijen op dmv de zon, vang je eigen vis en de meest voor de hand liggende: zeil wanneer het lekker waait!
3 handige betaalaccounts 
  1. N26: Deze debit card hebben we voor vertrek aangevraagd en heeft ons vaak uit de brand geholpen, wanneer we niet met de bankpas of credit card konden betalen. Gebruik deze uitnodiging om zelf een debit card aan te vragen.
  2. PayPal: Deze online money transfer is een internationale tegenhanger van Tikkie. Regel dit account voordat je Nederland verlaat, vanwege de tweestap-verificatie is dit niet overal ter wereld mogelijk.
  3. Wise: Deze online money transfer is ook een soort internationale Tikkie en een soort debit account in een. Je kunt er elke valuta op je rekening zetten/ontvangen en dus makkelijk uitwisselen met andere Wise accounts. Je hebt hier geen pasje bij nodig, alles werkt online, maar je kunt er dus geen geld mee uit de muur halen of in een winkel betalen. Daarvoor is de N26 weer handig, zie 1.