Niels kijkt vanaf een afstandje kritisch naar de romp van Black Moon. “We raken de waterlijn al bijna”, zegt hij met lichte bezorgdheid. We kunnen het gewicht nog iets beter verdelen, maar er ligt ook al gewoon heel veel aan boord. Hoewel we al zóveel spullen hebben weggedaan. En ja, heel eerlijk, er zijn ook heel veel andere spullen voor in de plaats gekomen. Wel allemaal praktisch van aard, wat een extra eliminatie dus erg moeilijk maakt. Er wordt een nieuw beleid ingevoerd: iets nieuws aan boord, betekent iets anders “overboord”. Nog een paar dagen stouwen en dan gaan we weer richting het zout!
One man’s trash is another man’s treasure...

Ont-spullen
Een van onze thema’s van de afgelopen twee jaar is ont-spullen. Het begon met de verkoop van het huis. De potentiele kopers waren bereid om de vraagprijs te betalen, maar dan wel inclusief inboedel en alle prullaria. Ze vonden het namelijk leuk ingericht en konden het dan direct verhuren. Slik. Al onze spulletjes, door de jaren heen zorgvuldig uitgekozen en een plekje gegeven. En dan zo één twee drie aan een vreemde van de hand doen… Maar ja, het alternatief is opslaan. Waar en voor hoe lang? Dus we hadden een deal en dat voelde eigenlijk best bevrijdend!

Schatkist
Wel stelden we een shortlist op van spullen met emotionele waarde, waaronder een houten kist, welke niet tot de deal behoorde. De kist kocht ik op de brocante markt in Heusden toen ons eerste neefje werd geboren. De speelgoedkist werd door de jaren heen een heuse schatkist. Inmiddels hebben we drie neefjes, waaronder Elvin die onverwachts vanuit Indonesië naar Nederland overgekomen is. De pandemie heeft weldegelijk voordelen, want anders had ik mijn zus en Elvin niet meer gezien voor vertrek. Aangezien ons grote afscheidsfeest op 6 juni gecanceld is, proberen we zoveel mogelijk mooie herinneringen met vrienden en familie te maken. Los van elkaar, vanwege de social distancing.

Ons afscheid met de neefjes werd een zoektocht naar de schatkist. En met succes! Eerst mochten ze even op Black Moon kijken, wat al reuze spannend was. Aan boord lag een flessenpost voor ze klaar met daarin een schatkaart. De route bracht ons tot diep in het bos. Lux hield de kaart goed vast en Nyv, de oudste, vond bijna alle aanwijzingen op de bomen. Halverwege de speurtocht riep Elvin, die soms beter in Engels dan in Nederlands is: “Oh nu snap ik ‘t, we zoeken een TREASURE!”

Portretfoto’s in schatkist v.l.n.r.: Elvin, Lux en Nyv

Gift van Neptunes
Onder het credo “One man’s trash is another man’s treasure” hebben wij zelf ook een schat gevonden. Een tijdje geleden zagen we een aantal zeilbootjes in het riet liggen. Verbannen. Nog diezelfde nacht zijn ze afgebrand. Het komt helaas steeds vaker voor dat bootjes verwaarloosd raken en de eigenaar ze dan anoniem in een haven of in het riet achterlaat. De havenmeester of Rijkswaterstaat is vervolgens probleemeigenaar. Onlangs lag er weer een bootje in het riet; gedumpt en vrijwel geheel ontmanteld. Op één onderdeel na en dat was precies de missing piece voor Black Moon. Nog diezelfde avond zijn we met het bijbootje teruggegaan en hebben het gedumpte onderdeel opgehaald om het een tweede leven te geven. Dank je wel Neptunes!

Ont-zoeten
“Ik heb het hier nu eigenlijk wel gezien”, wederom kijkt Niels kritisch naar de romp, welke door de kalk steeds valer geworden is. We hebben genoten van het bos, maar de bloesem en de kalk van het zoete water verpesten onze harde werken. Ook de insecten lijken Black Moon de allerleukste te vinden. We regelen de laatste zaken aan wal: rijbewijs verlengd, vaarbewijs opgehaald, preventieve medicaties besteld, internationale creditcard aangevraagd, etc. We betalen de havenmeester twee maanden liggeld en danken hem voor de gastvrijheid. De laatste spulletjes uit het familiehuis worden opgeslagen of weggeven en tussendoor worden er de laatste wasjes gedaan. Hierna wordt het handwas of een openbare wasserette opzoeken. Komende week gaan we terug naar het zout, waar recreatie weer toegestaan is en gelukkig ook wassen gefaciliteerd wordt. Dan wonen we officieel aan boord en kunnen we eindelijk weer verder kijken dan Zeeland. Het nieuws over Europese grenzen wordt steeds positiever, dus ook die schatkaart kan binnenkort uitgerold worden!

Share: